BILDTOLKNING

 

  blomma             trädet

”En bild säger mer än tusen ord”

Det har du säkert hört många gånger. Kanske så många gånger att du inte längre reflekterar över vad det egentligen betyder – att bilderna har ett eget språk. Det är ett språk av symboler som ditt undermedvetna talar alldeles flytande, och du kan lära dig förstå det. Men det bästa av allt är att du kan dra nytta av det för att komma vidare i livet. Bildtolkning handlar om just detta, att tolka och förstå de symboler som omedvetet tar form när du målar en bild. Dessa symboler är meddelanden från ditt undermedvetna, precis som nattens drömmar.

Ett terapeutiskt redskap

Till den första träffen med en bildtolkare ska du måla ett antal förutbestämda bilder – ett hus, en båt, ett träd, en blomma, din ursprungliga familj, din nuvarande familj, samt ett valfritt motiv. Dessa bilder, tillsammans och var och en för sig, tolkar bildtolkaren sedan i en dialog med dig. Eftersom en symbol kan betyda olika saker för olika människor och ha olika betydelser i olika sammanhang, så är det ingen exakt vetenskap. Däremot är det ett terapeutiskt redskap som är mycket dynamisk.

Metoden är kognitiv och även om vi tittar en del på ursprung och orsaker till vad som hindrar dig så ligger tonvikten på att släppa det gamla och föra in det nya du vill ha i ditt liv. Det gör vi med hjälp av en så kallad bildprocess där du i bild efter bild skalar av lager av gamla föreställningar och präglingar från barndomen för att sedan bygga upp nya inre bilder av dig själv som stämmer bättre överens med den du är och vill vara.

Mjuk metod för alla

Metoden passar alla, ung som gammal, man som kvinna –oavsett om du har ett specifikt problem du vill ta itu med, är intresserad av personlig utveckling eller ”bara” är nyfiken på dig själv.

Eftersom det är bilderna som står i fokus och det är kring dessa vi samtalar så upplevs den här metoden ofta som mjukare än att sitta öga mot öga med en samtalsterapeut eller psykolog. På så sätt kan det kännas enklare att prata om både det som är svårt och tungt och det som man drömmer om och vill utveckla.

Lust att prova på?

Om du tycker att det här med bildtolkning verkar vara något för dig är du välkommen att boka in en tid hos mig. Du behöver inte kunna måla – det handlar inte om konstnärlig prestation.

Lägg ned ungefär tio minuter på varje bild, och se till så att du har många färger att välja mellan. Vi tittar sedan på dina bilder tillsammans och jag ger dig olika tolkningsförslag som vi sedan samtalar kring.

Jag ställer frågor om de symboler och budskap som finns i bilden och du bestämmer vad du vill titta närmare på. Vill du så går vid då vidare med en bildprocess. Första gången tar ungefär 1,5 timme. Sedan kommer vi överens om vi behöver 1 eller 1,5 timme per tillfälle.

För barn räcker det med 1 timme per tillfälle. De får måla sina bilder hemma eller hos mig. Jag har material.

1 timme 500,-

1,5 timme 750,-

Om du är nyfiken men osäker om det är något för dig kan du även boka en tid för att prova på. Du ritar ett hus hemma och vi pratar om din husteckning is ungefär en halv timme. Det kostar 200,- . Du kan även ge en hustolkning i present till en vän i form av ett presentkort.

Du kan mejla eller ringa mig för information eller för att boka en tid:

vastberaden@gmail.com

0735-200801

Utbildningen till bildtolkare

Utbildningen till legitimerad bildtolkare ges av Bildtolkningscentret i Stockholm, och är den enda utbildningen i sitt slag i Sverige. Den startades 1996 av Kristina Wennergren som också utvecklat bildtolkningsmetoden, bland annat med utgångspunkt från psykoanalytikern C G Ljungs teorier om arketyper i det kollektiva omedvetna. 2012 tog den erfarna bildtolkaren Irene Ståhl över utbildningen. Jag gick utbildningen hos henne, och  slutförde den januari 2015.

http://www.bildtolkningscentret.nu

(text: Victoria Engholm: http://www.gloriavictoria.nu)

En klient skrev följande omdöme:

Mitt namn är Anders och jag vill berätta att tack vare Judiths bildtolkning blev jag av med min livslånga ångest, ett tillstånd som påminner om tavlan "skriet". Mina försök att bli frisk genom psykiatrin var meningslösa, psykologer och annan terapi likaså men när Judith lät mig måla direkt utan att jag analyserade mina tankar själv lät hon mig måla eller rita av mina inre bilder och sortera dessa. Min manodepressiva sjukdom nästan försvann och jag fick hjälp att bli hel och fick reda på vad som hade plågat mig i livet. Hon öppnade mina inre dörrar och jag fick se vem jag verkligen var och har varit. Det blev en inre resa bortom vad min fantasi skulle kunnat ha skapat.

Mina dussintalet möten med henne förändrade mitt liv och nu håller jag på att ta tag i allt som jag har skjutit upp.

Jag jobbar, mina relationer är läkta och oron och ångesten har förbytts i effektivitet och i en sorglös frihet - vad glad jag är !

Och pengarna bara rullar in...

Det här är terapi på Riktigt.